Lidt om lys

Oprettet d. under Lidt om lys

Hvidt lys

Lys betegner sædvanligvis den del af det elektromagnetiske spektrum som er synligt for det menneskelige øje ved hjælp af synssansen, kaldet synligt lys. Det er normalt defineret som elektromagnetisk stråling med bølgelængder mellem 400 og 700 nanometer, det vil sige mellem det infrarøde og det ultraviolette.

Bemærk: Jo kortere en bølgelængde er (lavere frekvens), jo mere energi er der i den og desto mere skadelig er den.

Det synlige lys kalder vi herefter for hvidt lys.

 

Hvidt lys kan benyttes fra forskellige vinkler og dermed er det velegnet til at vise fx. tryktyper, kobbertryk, vandmærker og hologrammer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IR lys

Infrarød stråling er elektromagnetisk stråling som har længere bølgelængde end synligt lys men kortere end mikrobølgestråling. Navnet infrarød betyder "under rød". Rød er den synlige lysfarve med den længste bølgelængde. Infrarød stråling spænder over 3 dekaders bølgelængder og er mellem ca. 780nm og 0,1mm. Dekaderne kaldes fjern-, midt- og nær-infrarød, vi arbejder kun inden for "nær-infrared" området.

 

 

UV-lys

UV-A (315-400nm) er tættest på det synlige lys og har mindst energi i UV-området. Denne form for lysstråling findes i sollyset og forårsager solbrændthed ("brun"). I overdrevent tilfælde kan det forårsage midlertidigt tab af synet (sneblindhed) og i værste fald betændelse på hornhinden.

 

UV-B (280-315nm) findes også i sollyset, men har mere energi end UV-A og kan forårsage "svejseøjne" og kraftig forbrænding af huden ved langtidseksponering. UV-B kan let fremkalde betændelse og andre former for øjenskader.

 

UV-C (200-280nm) findes normalt ikke i sollys. Har utrolig meget energi og er direkte farligt. Forefindes mange steder i industrielle omgivelser så som elektrisk lys bue svejsning.

 

Vacum-UV (200-100nm) benyttes ikke i noget udstyr til kontrol af tryk.

 

Som eksempel er vist et Namibisk pas hvor men benytter henholdsvis hvidt lys, UVA (365nm) og en UVC (254nm) belysning.

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar