Valg af kikkert

Inden du investerer i en kikkert er det vigtigt, at du er klar over hvad kikkerten skal bruges til. Skal den bruges til at se på fugle, anvendes på jagt eller blot benyttes til all-round brug.

Her er nogle af de begreber som du bør kende til (og det er faktisk ikke så indviklet):

  • Forstørrelsen
  • Objektivets diameter
  • Prismerne
  • Vandtæt
  • Vægten
  • Garanti
  • Tilbehør

Forstørrelsen

Håndkikkerter findes i forskellige størrelser og vægtklasser, men fælles for dem er de tal som beskriver kikkertens forstørrelse og linsens diameter.

Tallet til venstre for x'et i produktnavnet oplyser om kikkertens forstørrelse, mens tallet til højre angiver linsen diameter. 8x42 betyder således, at kikkerten forstørrer 8x og linsens diameter er 42 mm, mens 10x50 giver dig 10x forstørrelse og en linse på 50 mm.

Jo større forstørrelse, jo sværere er det at holde kikkerten stille i længere tid. De mest solgte kikkerter til all-round brug har forstørrelser på 8x og 10x. Her er der mulighed for at bruge kikkerten uden brug af stativ eller anden støtte, også i længere perioder.

Nogle tror, at det er bedst at vælge en så stor forstørrelse som muligt. Dette er ikke korrekt. Du skal finde den forstørrelse som passer til netop dit behov.

Objektivets diameter

Jo større objektiv, jo mere lys kommer der ind i kikkerten og jo bedre bliver billedet. Så skal du bruge kikkerten der, hvor der ikke er så meget lys (tidlig morgen, sen aften) eller i gråvejr, så bør du vælge et en kikkert med en stor diameter fx 40, 42 eller 50 mm.

Prismerne

Prismernes kvalitet har betydning for lysfordeling, lystransmission og skarphed. Vi anbefaler, at du går efter Bak4 prismerne som bidrager til et lyst og tydeligt synsfelt med skarpe og kontrastrige billeder. I gennemsnit giver Bak4 prismer nemlig 40% bedre lystransmission end de billigere Bk7 prismer. De helt billige kikkerter (under 500 kr.) er normalt forsynet med Bk7 prismer, men gør dig selv den tjeneste at afsætte et par hundrede kroner ekstra, og få den meget bedre kvalitet.

Vandtæt

Vandtætte kikkerter har et o-rings forseglet kikkerthus som beskytter kikkerten mod regn, dug og fugt. Samtidig kan støv og snavs ikke kan komme ind og sætte sig på de optiske komponenter. Vandtætte kikkerter indeholder en gasart som gør, at linserne ikke dugger ved temperaturskift. Gassen går ikke i kemisk forbindelse med luft eller vand, og forlænger derfor levetiden på de indvendige komponenter. Gasarten er ganske ufarlig.

Vægten

Vægten er også en faktor som du bør tage stilling til. De store håndkikkerter er tunge, mens modeller som 8x42 og 10x42 ligger i midten. En tung kikkert er svær at holde stille i længere tid og man kan blive træt i armene, så der skal bruges støtte fx op ad et træ. Ønsker du en ekstra let kikkert, så må du ned i de mindre kikkerter med 25 - 32 mm linser.

Garanti

Flere producenter som Bresser og Vortex giver livtidsgaranti på mange af deres kikkerter. Andre producenter yder 5 år, 10 år eller de normale 2 års garanti.

Tilbehør

Når du køber en kikkert medfølger normalt taske, dæksler, remme og pudseklud. Der er dog mulighed for at købe ekstra tilbehør i form af dioptrilåse, smartphone adaptere (fotografering igennem kikkerten), holder til montering på stativ samt rensesæt til den daglige vedligeholdelse.

Se udvalget i følgende forstørrelser og diameter:

8x25 - 10x25 - 10x32 - 8x408x42 -10x42 - 10x50 - 12x50 - 8x56

Kontakt os - råd og vejledning

Vi rådgiver gerne i forbindelse med køb af kikkert - enten i telefonen eller via mail, så tøv ikke med at kontakte os.

Populære kikkertserier

Nogle modeller er mere populære end andre. Vi deler derfor gerne viden om vores bestsellers og kundernes yndligsmodeller. Brug oversigten som inspiration, når du skal vælge kikkert. Klik på navnet og se mere.

Vortex Raptor (32 mm)
Vortex Crossfire (42mm, 50mm)
Vortex Diamondback (28mm, 32mm, 42mm, 50mm)
Bresser Condor II (25mm, 32mm, 42mm, 50mm, 56mm)
Welter (25mm, 42mm)
Astro Alaska (42mm)
 

 

BørnekikkerterBørnekikkert

Kikkerter til mindre børn bør være små, lette og med lav forstørrelse (6x). Børn kan ikke styre forstørrelser på fx. 8x og får derfor ikke noget ud af kikkerten.

Tjek evt. vores Junior område, hvor du finder en række modeller, specielt fremstillet til børn.